Bilten - Avgust 2021 - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Bilten - Avgust 2021

  • Autor: ORS
  • Datum: 01 Sep 2021
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

2. avgust je dan sećanja na romske žrtve Holokausta.

Opre Roma će se truditi da sećanje na žrtve ne bude samo sećanje već i opomena na ponovno prisustvo govora mržnje i jačanje ekstremne desnice na samo 76 godina od stradanja miliona nedužnih ljud. Naša dužnost je da skrenemo pažnju javnosti da žrtve nasilja i rasizma možemo biti svi, da niko nije imun na posledice ekstremizma i da ga moramo prepoznati i reagovati. Ne znamo ko može biti njihova sledeća žrtva. Naša dužnost je da učimo iz naše mračne istorije i ponudimo bolju i drugačiju budućnost.

Povodom 2. Avgusta Međunarodnog dana sećanja na romske žrtve holokausta Pokret Opre Roma Srbija je obišao stratište u Leskovcu gde je 1941. godine streljano više od 300 Roma. Tom prilikom predstavnici Pokreta ORS i direktor Doma kulture Roma Srećko Živković položili su venac na spomenik i pozvali institucije da obeleže i očuvaju stradalna mesta i neguju kulturu sećanja kako se ovakve pošasti više nikada i nigde nebi ponovile.

Opre Roma Srbija je 2. avgusta na međunarodnoj komemorativnoj konferenciji povodom 2. avgusta, Svetskog dana uspomene na žrtve romocida (genocida) kojem su Romi i Sinri bili izloženi tokom 2. svetskog rata od strane nacističke Nemačke i njihovih satelita. Ovaj skup je od najvećeg značaja za kolektivnu svest Roma i Sinta. U okviru ovog skupa održana je prezentacija DEKLARACIJE O ROMOCIDU kojom Institut za evropske studije Roma i istraživanja zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava, u saradnji sa svojim partnerima, traži od međunarodne zajednice formalno-pravno definisanje i istorijsku potvrdu da je nad Romima i Sintima izvršen zločin Genocida u skladu sa normativom međunarodnog prava koji determiniše ovaj zločin. Na skupu je prikazan i dokumentarni film (A ti Bože preživi), dok je u holu bila postavljena izložba foto dokumentacije posvećene Romocidu.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, Evropski Romski Institut za Umetnost i Kulturu Srbija - ERIAC Srbija je u saradnji sa našim pokretom i Roma Education Fund održao je komemoraciju u utorak 2. Avgusta u prostorijama #ERIACNakon dobrodošlice koju je gostima poželeo Bratislav Mitrović, menadžer kancelarije ERIAC Srbija, projektovan je dokumentarni film “A TI BOŽE PREŽIVI”.U nastavku je usledila interaktivna panel diskusija “ROMI PAMTE- SEĆANJE NA HOLOCAUST”, moderirana od strane direktroke Evropski Romski Institut za Umetnost i Kulturu Srbija - ERIAC Srbija, Jadranke Ivković. 

Učesnici panela su bili:

Jelena Krivokapić Nikolić – master pravnica i aktivistkinja pokreta Opre Roma Srbija

Ljuan Koka – autor dokumentarnog filma

Redžepali Čupi – direktor Fonda za obrazovanje Roma

 

 

Tokom prve nedelje avgusta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu mogli ste da vidite bilborde povodom obeležavanja 2. avgusta, Dana sećanja na romske žrtve Holokausta. Bilbordi su deo kampanje Proud Roma Free Europe , European Roma Institute for Arts and Culture - ERIAC, zajedno sa transnacionalnom mrežom nacionalnih pokreta Roma čiji je deo i #OpreRomaSrbija

Bilborde je dizajnirala Rocío Montoya , Romkinja iz Španije 

Opre Roma Srbija (ORS) je organizovao uživo emisiju povodom Dana sećanja na romske žrtve drugog svetskog rata. Gosti su bili pobednici konkursa pisanja tekstova povodom obeležavanja Dana sećanja na romske žrtve u Drugom svetskom ratu. Gosti su u uživo emisiji govorili o svojim radovima, ali i današnjoj situaciji u našoj zemlji povodom ove teme i tome kako da se organizujemo i da se borimo zajedno.

Opre Roma Srbija (ORS) je organizovao dve uživo emisije povodom Dana sećanja na romske žrtve drugog svetskog rata i cepanja bilborda pod nazivom "DA LI SE FAŠIZAM BUDI U ZEMLJI KOJA JE NAJVIŠE STRADALA OD FAŠISTA?"

Gosti u prvoj emisiji su bili pobednici konkursa pisanja tekstova povodom obeležavanja Dana sećanja na romske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Uništen, a potom obnovljen bilbord posvećen romskim žrtvama drugog svetskog rata!

ORS je uputio pismo gradonačelniku sa predlogom inicijativa koje bi u praksi povećale bezbednost građana kao i inicijativu koja bi u okviru Novog Sada prestonice Evropske kulture oformla “kulturnu stanicu” čiji bi programi obrazovali građane o stradanju Roma, ali ih i upoznali bliže sa “komšijama” sa kojima dele kako istoriju tako i budućnost.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević je inicirao obnavljanje uništenog bilborda posvećenom romskim žrvama stradalim u toku II Svetskog rata. Gradonačelnik ovim gestom pokazuje spremnost da se ovaj slučaj što hitnije reši. Obnavljanjem bilborda poslat je i signal romskoj zajednici da neonacizam nema uporište u gradu Novom Sadu, kao ni Republici Srbiji.

Naš Stevica Nikolić je 10. avgusta govorio za emisiju "Ovo je Srbija" koja se emituje na RTS-u. Stevica je govorio povodom uništavanja jednog od 7 bilborda koji su deo kampanje Proud Roma Free Europe, European Roma Institute for Arts and Culture - ERIAC, zajedno sa transnacionalnom mrežom nacionalnih pokreta Roma čiji je deo i #OpreRomaSrbija.

Da to nije gest pijane ili bahate omladine već svesna poruka romskoj zajednici govori činjenica da je na stubu ispod pocepanog bilborda iscrtan keltski krst, simbol neonacizma.

Bilbord se nalazi na početku Bulevara cara Lazara, prekoputa Tehnološkog fakulteta. 

 

#OpreRomaSrbija
#ORS
#RomaRemember
#RomaPeople
#holocaust 

#auschwitz 

#history 

#weremember 

#neverforget 

#concentrationcamp 

#neveragain 

#worldwar 

#wwii 

#auschwitzbirkenau 

#genocide 

#holocaustmemorial 

#holocaustremembranceday 

#memorial