Rom ponovo žrtva policijske brutalnosti! - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Rom ponovo žrtva policijske brutalnosti!

  • Autor: ORS
  • Datum: 24 Jun 2021
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

Radnja se dešava u mestu Teplice, u Češkoj Republici. Na video-snimku jednog svedoka zabeleženo je kako muškarac umire na ulici tokom intervencije tri policajca. Na trenutke sva trojica čuvara javnog reda i mira svom težinom sede na čoveku. Jedan od policajaca čitavih šest minuta kleči i kolenom pritiska vrat čoveka koji je ubrzo nakon toga izdahnuo. Čak i nakon što četiri minuta muškarac nije više davao znake života, policajac je nastavio sa „intervencijom“ na čoveku koji je ležao nepomično.

Češka administracija podržala je postupke policije nakon što se u javnosti pojavio video snimak kako pripadnik bezbednosnih snaga u gradu Teplice kolenom pritiska ramena i vrat Roma Stanislava Tomáša, koji je kasnije preminuo.

Mi, kao pokret, najoštrije osuđujemo prekomerno korišćenje sile od strane svih institucija, posebno policije, što u slučaju Češke Republike nije prvi slučaj kada policija zloupotrebljava moć. Napad na romsku decu u letnjem kampu koji je vodila romska muzičarka Ida Kelarova i smrt Roma u policijskom pritvoru u piceriji u Žatcu glavni su primeri koji pokazuju neprijateljstvo policije kao institucije prema romskoj zajednici u Češkoj.

Pogledajte video zapis sa zvaničnog izvora romea.cz

Video

Policijska brutalnost prema Romima je realnost koja mora prestati!