Gradonačelnik ignoriše i preporuku Povernika za zaštitu ravnopravnosti!!! - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Gradonačelnik ignoriše i preporuku Povernika za zaštitu ravnopravnosti!!!

  • Autor: ORS
  • Datum: 10 May 2021
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

Kao što je javnosti već poznato Pokret Opre Roma Srbija aktivno, od prvog dana, prati razvoj situacije u vezi sa nesrećom koja se dogodila 12. marta u beogradskom romskom naselju u Čukarici, kada je prilikom eksplozije dalekovoda šestoro dece zadobilo teške povrede u vidu opekotina, a od posledica istih jedno dete je i smrtno stradalo.

Pored niza dopisa, saopštenja i javnog pozivanja na odgovornost, predstavnici Pokreta su o ovoj temi razgovarali i sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti 19. 3. 2021. godine. Tom priikom razgovarali smo o lošim životnim uslovima u ovom naselju kao i o činjenici da je ovaj nesrećan slučaj jedan od najtežih prvenstveno zbog toga što su u pitanju deca koja su teško povređena, a nažalost jedno dete je i preminulo. Posebno smo ukazali na problem stvaranja divlje deponije građevinskog materijala u ovom neformalnom naselju, koje se ogleda u  odlaganju građevinskog šuta pored dalekovoda, gde je nivo zemlje došao na nebezbenu udaljenost od žica dalekovoda što dovodi u opasnost svakoga ko bi tuda prošao, a što je uzrok strujnog udara koji je uzrok nesreće.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je ukazao na to da je ravnopravno ostvarivanje prava na adekvatan životni standard i adekvatno stanovanje garantovano brojnim domaćim propisima i međunarodnim dokumentima koji promovišu i garantuju ljudska i manjinska prava, te je dana 24. 3. 2021. godine nakon održanog sastanka sa našim Pokretom, uputio Preporuku mera za ostvarivanje ravnopravnosti Gradu Beogradu i to da Grad Beograd hitno preduzme mere u okviru svoje nadležnosti kako bi se uklonila divlja deponija građevinskog materijala u romskom naselju Čukarica i obezbedili bezbedni uslovi za život i stanovanje u ovom naselju, do pronalaženja adekvatnog rešenja stambenog zbrinjavanja u skladu sa međunarodnim standardima.

Izlaskom na teren i u razgovoru sa stanovnicima naselja zaključili smo da ništa po ovom pitanju nije urađeno, što je poprilično čudno s obzirom na to da, prema izveštajima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, prosečno 90 % organa postupi po preporukama ove institucije.

Zašto gradonačelnik ignoriše preporuku Poverenika za ravnopravnosti?

Zašto gradonačelnik ignoriše romsku zajednicu?

Zašto gradonačelnik ignoriše živote romske dece?

Naš Pokret je već u saopštenju od 6. maja ove godine pozvao gradonačelnika Beograda da romskoj zajednici u Srbiji objasni zašto je gradu Beogradu toliko komplikovano da reši ovaj problem ili da u suprotnom podnese ostavku i poziciju gradonačelnika prepusti nekome ko će se beskompromisno zalagati za živote građana.

Pokret Opre Roma Srbija kao predstavnik romske zajednicu u Srbiji stoji snažno uz naše ljude i spremni smo da uradimo sve što je u našoj moći kako se ova situacija ne bi završila na ovome i kako u buduće ne bismo gubili živote dece zbog nemara ili ignorisanja ljudi koje smo mi birali i koje mi plaćamo da nam omoguće bezbedne uslove za život.

Pravda za Nemanju!

OPRE ROMA SRBIJA