Srbija ne može da se imunizuje bez roma - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Srbija ne može da se imunizuje bez roma

  • Autor: ORS
  • Datum: 09 Feb 2021
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

OPRE ROMA SRBIJA

URGENTNO!!! Saopštenje za medije

SRBIJA NE MOŽE DA SE IMUNIZUJE BEZ ROMA!

Pokret Opre Roma Srbija je danas 08.02.2021. u 18h organizovao dijalog sa Ministarkom državne uprave i lokalne samouprave i Predragom Konom na pitanje “Da li Srbija može da se imunizuje bez Roma!” Ovo pitanje je najbitnije zbog katastrofalne situacije u kojoj romska zajednica živi decenijama i zbog koje ima veći nivo rizika pod pretnjom Kovid virusa iz tri ključna razloga:

Mnogo lošije zdravsteno stanje o čemu govori 10-15 godina kraći životni vek kod Roma u poređenju sa ostalim građanima Srbije.

Mnogo lošiji pristup zdravstenim uslugama i osiguranju, što zbog nedostatka dokumenata, diskriminacije od strane medicinskog osoblja kao i siromaštva.

Mnogo lošije uslove života u romskim naseljima, nedostatka vode, kanalizacije kao i velikog broja ljudi na malom prostoru u naseljima i kućama.

Pored velikog straha, nedoumica i dezinformacija, dijalog je pokazao da su decenije nebrige prema situaciji u kojoj Romi žive dovelo do velikog razočarenja što se odslikava i u neadekvatnim merama prevencije i imunizacije. S tim u vezi, ovaj događaj je pokazao da Srbija ne može da se imunizuje bez Roma, jer pobeda nad virusom zahteva potpunu imunizaciju svih. Međutim veće poverenje kod Roma za imunizaciju zahteva suštinsku promenu stave države prema romskoj zajednici i merama koje su dovele do mnogo težeg stanja u kome prosečna romska porodica živi u odnosu na prosečnu porodicu Srbije.

Ministarka Obradović je prepoznala tešku poziciju i zauzela čvrst stav da ova situacija mora da se promeni i predložila neke od prvih koraka u promeni tok odnosa države prema Romima.

Zdravi Romi, Zdrava Srbija!!!