Bilten - April 2023 - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Bilten - April 2023

  • Autor: ORS
  • Datum: 03 May 2023
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

 

Zaustavljeno rušenje naselja Antena

 

Na inicijativu pokreta Opre Roma Srbija zaustavljeno rušenje naselja Antena i stvoren prostor za dijalog Roma i predsednika gradske opštine Novi Beograd

Pokret Opre Roma Srbija je pratio situaciju u romskom naselju Antena u kojem se u proteklim danima dešavalo 'čišćenje' za koje su stanovnici naselja potvrdili da je ujedno bilo i rušenje njihovih domova.

 U proteklih nedelju dana naši aktivisti su posećivali naselje i razgovarali sa meštanima. Usledio je razgovor sa predsednikom opštine koji je zaustavio 'čišćenje' naselja u ponedeljak 3.4. i odložio ga za 7.4. uz čvrsto obećanje da će se 'čišćenje' nastaviti uz konsultacije sa meštanima i da neće biti iseljavanja niti rušenja objekata bez pristanka meštana.

Takođe, predsednik gradske opštine Novi Beograd, gospodin Bojan Bovan izneo je čvrsto obećanje da će formirati prostor za stalne konsultacije sa meštanima 3 romska naselja među kojima je i naselje Antena i da će o budućim akcijama i načinima da se pomogne gradnjinima praviti zajedničke planove.

Očekujemo da će Gospodin Bovan održati svoju reč i da Romi Novog Beograda ubuduće učestvuju u odlukama koje se njih tiču.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0t5U6tfLzVJYv3bn7vA5Bnj5VrDnrFctAcVVGB3DoCtxAnDrgrczykLNZaJxv8TBhl

 

Umorni od toga da su ostavljeni na cedilu, Romi se sada zauzimaju za sebe

 

"Opre Roma!": Umorni od toga da su ostavljeni na cedilu, Romi se sada zauzimaju za sebe

Autor: Željko Jovanović, direktor Romske inicijative u Fondaciji za otvoreno društvo

Kada lideri EU koriste vrednosti ljudskih prava kako bi opravdali svoje odluke, očigledna diskriminacija sa kojom se Romi suočavaju širom Evrope stavlja njihove reči na test.

Kao što je visoki predstavnik EU Žozep Borelj jasno rekao, razlika između poruke podrške "Slava Ukrajini" i "leopard" tenka jeste da je prvo besplatno, dok drugo košta 10 miliona evra.

Moramo se zapitati i kako narativ o ljudskim pravima, jednakosti i demokratiji može biti kredibilan ako je nevolja najveće evropske manjine u deprivaciji.

Prema nedavnim podacima Agencije za osnovna prava (FRA), situacija je nepromenjena za romske manjine i putnike, a čak se i pogoršala u nekim zemljama sa, na primer 62 odsto dece koja živi u teškoj deprivaciji.

Zašto mnogi evropski Romi i dalje vode živote bliže onima u najsiromašnijim regionima na globalnom jugu od njihovih sugrađana EU?

https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/83716/opre-roma-umorni-od-toga-da-su-ostavljeni-na-cedilu-romi-se-sada-zauzimaju-za-sebe/vest?fbclid=IwAR2QlR3KA7caRIlThoVrRVqgzrZTY2GuRDPeWpQFf05XKLmlnNZXOSyoD8I

 

Predsednik Milorad Dodik mora da se izvini Romima u Bosni i Hercegovini

 

Nedavna izjava Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, pre svog gostovanja na RTS-u o porodici Đoković izazvala je veliko ogorčenje i ukazala na kontinuiranu diskriminaciju Roma u Bosni i Hercegovini. Dodikova upotreba termina "c" da opiše poslovanje sa porodicom Đoković nije samo štetna za porodicu Đoković, već i napad na celu romsku zajednicu. Takav jezik jača negativne stereotipe o Romima i sugeriše da su oni nepoverljivi ili nepoželjni poslovni partneri. Dodikovi komentari su diskriminatorni i uvredljivi i nije im mesto u građanskom i političkom diskursu.

Istorija etničkih tenzija u Bosni i Hercegovini naglašava ozbiljnost Dodikovih izjava. Region ima dugu istoriju sukoba, uključujući razorni rat u Bosni 1990-ih, koji je značajan broj Roma ostavio kao kolateralnu štetu do danas bez pravde. Romi u Bosni i Hercegovini se predugo suočavaju sa diskriminacijom, često im je uskraćen pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i stanovanje. Oni su takođe izloženi policijskoj brutalnosti, prisilnim preseljenjima i zločinima iz mržnje. Dodikova upotreba takvog jezika i jačanje štetnih stereotipa samo pogoršava ova pitanja i podstiče diskriminaciju prema Romima.

Dodik kao predsednik Republike Srpske ima moralnu i zakonsku obavezu da promoviše i štiti ljudska i manjinska prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Njegov diskriminatorni odnos prema romskoj zajednici je u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i obavezama koje obezbeđuju zaštitu ljudskih i manjinskih prava, jednakost i inkluziju. Ovakvim ponašanjem on ne ispunjava ove obaveze i na kraju nanosi medveđu uslugu građanima Bosne i Hercegovine.

Štaviše, Dodikovi komentari podrivaju legitimitet i kredibilitet Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Kao zemlja koja ima aspiracije da postane članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina ima odgovornost da podržava vrednosti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Dodikova izjava ne samo da je u suprotnosti sa ovim vrednostima, već i ugrožava odnos zemlje sa međunarodnom zajednicom.

Na Dodiku je da prepozna štetan uticaj njegovih stavova i uputi iskreno izvinjenje Romima, pogotovo što ovo nije prvi put da Dodik ističe diskriminatorne izjave protiv Roma. Takvo izvinjenje treba da ukaže na štetu koju su njegove reči nanele i da se zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Ovaj čin poslužio bi da se nadoknadi šteta uzrokovana njegovim izjavama i da se naglasi njegova privrženost principima demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Vreme je da Dodik i drugi lideri u Bosni i Hercegovini zauzmu stav protiv rasizma i diskriminacije i rade na društvu u kojem se prema svima odnosi s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili poreklo.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid064GHCVWS3iUMQ1t68i51ckrTywYPCSRAUu4mTy9BDabeUbtNf551snfSMtjJzJdLl