Bilten - Mart 2023 - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Bilten - Mart 2023

  • Autor: ORS
  • Datum: 05 Apr 2023
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

 

 

Table of Contents

8.Mart 1

Pesma za Evroviziju ukazala na sistemsku diskriminaciju Roma. 1

ŠAPIĆ. 3

Gradonačelnik Šapić mora odgovarati za rasizam prema Romima! 3

Otvoreno pismo narodnim poslanicima romske nacionalnost 4

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudio izjavu šapića. 5

Odgovor na saopštenje Nacionalnog Saveta Roma. 5

Stevan Gligorin - gostovanje na n1. 5

OTVORENO PISMO DARKU GLIŠIĆU, predsedniku izvršnog odbora Srpske Napredne Stranke. 6

JELENA RELJIĆ- "nije jasno čije interese i politike zastupa gradonačelnik Šapić". 6

RASISTIČKI AKT GRADONAČELNIKA BEOGRADA PODRIVA PRAVNI POREDAK SRBIJE. 7

JELENA RELJIĆ GOSOTVANJE NA NOVAS. 8

Mensur Haliti: Šapić potvrdjuje svoj rasistički stav prema Romima. Vreme je za srpsku politiku bez Šapića  9

Ministar ŽIGMANOV osudio izjavu Šapića. 11

Pokrenuta inicijativa "Dobro za Rome dobro za Beograd"! 11

ORS podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda. 12

ONLINE PANEL DISKUSIJA. 12

Poseta gospodina Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. 12

Poseta gospodina Mihael Rota, predsednika odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga. 12

 

 

 

8.Mart

Međunarodni dan žena koji se obeležava osmog marta predstavlja prekretnicu u feminističkoj borbi žena za ravnopravnost. Feminizam kao ideologija koja predstavlja ideju o ravnopravnom položaju muškarca i žena postoji vekovima i uključuje različite grupacije žena. Na svom početku oko ideje feminizma su se okupljale belkinje srednje klase koje su središnji značaj pridavale obrazovanju. Nakon toga feministkinje počinju borbu za pravo glasa a zatim i za jednake plate, pravo na nasledstvo i slično. Istovremeno, sve veći broj žena biva uključen u feminističku borbu sa različitim zahtevima. Žene imaju različite zahteve i to u zavisnosti od seksualne orijentacije, nacionalnosti, klase. S tim u vezi, nisu iste probleme imale žene lezbejke, žene Afroamerikanke, žene Romkinje.

Nemoguće je ideju mainstream feminizma preneti na žene Romkinje čiji identitet je različit u odnosu na kreatorke mainstream feminističke politike.

Položaj Romkinja isprepletan je različitim faktorima: rodom, nacijom, klasom, marginalizacijom i dr. S tim u vezi uključivanje Romkinja na najniže nivoe odlučivanja ne menja suštinske sistemske probleme sa kojima se suočavaju.

Kada govori o Romkinjama i borbi za ravnopravnost moramo govoriti o tri sfere:

- Pravna sfera, zakoni i strategije moraju biti definisani tako da uzmu u obzir specifično težak položaj Romkinja

- Ekonomska sfera, bez aktivnog ekonomskog uključivanja Romkinja i adekvatnih mera zapošljavanja nemoguće je govoriti o ravnopravnosti

- Politička sfera, Romkinje moraju biti na mestima odlučivanja i mestima gde se zakoni donose i menjaju. Jedino Romkinje sa iskustvom koje imaju mogu znati koji su indikatori gađanja određenog problema i šta su najbolji mehanizmi rešavanja istog.

Zato na Međunarodni dan žena pokret Opre Roma Srbija najavljuje posvećenu borbu Romkinja Srbije za ravnopravan položaj i to na dva fronta.

 

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid02gWtyZ1JtQjk8Q7qvzoXk4nz1tQ7u9qEsm3P4aSb51xLdgwnZwBQtPTE6kWnJwcPrl

 

Pesma za Evroviziju ukazala na sistemsku diskriminaciju Roma

Nedavni izborni proces za Evroviziju u Srbiji rasvetlio je kritično pitanje o kome je trebalo dugo da se raspravlja u srpskom društvu - sistematsku diskriminaciju romske zajednice. Takmičari Zejna i Džipsi govorili su o mržnji koju svakodnevno doživljavaju zbog svoje nacionalnosti, skrećući pažnju na gnojne i krvareće rane srpskog društva na koje svakodnevno zatvaramo oči.

Antiromsko raspoloženje u Srbiji nije stvar individualnih predrasuda, već je ukorenjeno u neprijateljskoj javnosti, nasilnoj politici, diskriminatorskim institucijama, politikama i praksama i dehumanizaciji i demonizaciji medija. Predugo su Romi bili ignorisani, diskriminisani i dehumanizovani od strane opšte javnosti. Ovo se odražava negativnim stereotipima i predrasudama, koji su podstaknuti nedostatkom razumevanja i obrazovanja o romskoj kulturi i istoriji.

Da bismo rešili ovo duboko ukorenjeno pitanje, prvo moramo prepoznati značajan doprinos koji su Romi dali srpskoj kulturi i umetnosti kroz istoriju. Zapravo, jedina takmičarka koja je pobedila na Evroviziji i dovela Evroviziju u Srbiju bila je romskog porekla. To je bio trenutak velikog ponosa za Srbiju. Romi su odigrali ključnu ulogu u oblikovanju kulturnog pejzaža naše zemlje i neophodno je priznati njihov neprocenjiv doprinos umetničkom nasleđu zemlje.

Drugo, moramo da se pozabavimo duboko ukorenjenom etničkom podelom u našoj zemlji i stati na put ekstremizmu krajnje desnice i rasizmu koji preti društvenom tkivu. Moramo da krenemo putem etničko-nacionalističkog isceljenja, što zahteva da se suočimo sa prošlošću, predrasudama i internalizovanim negativnim sentimentima. Lečenje od rana rasizma je dug i težak put, ali je jedini put za izgradnju bolje i politički zdravije budućnosti za sve.

Treće, moramo razumeti ulogu koju istorija igra u održavanju etničkih mitova i stereotipa. Moramo da se prevaspitamo i da se odučimo od procesa rasizma. Tako jedino možemo da razvijemo duboku svesnost i savesnost i izlečiti se od tuge i traume koje rasizam ostavlja kao efekte. Takav pristup se ne odnosi samo na okončanje štete od rasizma – radi se i o našem oslobađanju od rasizma. Jedino tako možemo da se borimo protiv manifestacija rasizma kroz mikroagresije i diskriminaciju.

Da bismo ostvarili ovu viziju, moramo da budemo spremni da se uključimo u iskrene i teške razgovore, da slušamo glasove onih koji su predugo bili ignorisani i da radimo na značajnim promenama na sistemskom nivou. Vreme je da prekinemo krug ćutanja i zahtevamo promenu. Suočavanje sa prošlošću i izgradnja pravedne budućnosti zahteva zajednički napor svih nas. Nije dovoljno samo priznati bol i diskriminaciju koju su Romi pretrpeli. Moramo aktivno da radimo na stvaranju društva koje vrednuje i tretira sve ljude sa poštovanjem i dostojanstvom.

Činjenica da su Zejna i Džipsi izneli ovo pitanje u prvi plan tokom procesa izbora za Evroviziju naglašava moć umetnosti da skrene pažnju na društvena pitanja. Zato ne treba da odbacujemo poruku Zejne i Džipsija kao samo još jednu fusnotu u godišnjem spektaklu. To treba da shvatimo kao poziv na buđenje i poziv na akciju, da radimo na stvaranju društva u kojem svaka osoba, bez obzira na svoju etničku pripadnost ili poreklo, može da živi dostojanstvenim životom. Tek tada možemo zaista reći da smo pravedno i demokratsko društvo.

Direktor za demokratiju i upravljanje u Fondaciji za otvoreno društvo

Mensur Haliti

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0j8bDjjY1M5RmeY4qPfYGJvRj26n5ZCXj12mhXS9bGUfCqLXx5EvHskwZLxQZ69fEl

https://www.dnevnik.rs/drustvo/haliti-pesma-za-evroviziju-ukazala-na-sistemsku-diskriminaciju-roma-07-03-2023?fbclid=IwAR1ofMKjVAYKvRjnahWXSkF-kVQxjaqskqfvqCgeBjlO-L9VSrAW_7iuGrk

Gradonačelnik Beograda izneo rasističke izjave na račun Roma

Gradonačelnik Šapić mora odgovarati za rasizam prema Romima!

Mensur Haliti ➡️ Gradonačelnik Šapić mora odgovarati za rasizam prema Romima!

Izjava gradonačelnika Aleksandra Šapića u vezi sa romskom populacijom u Beogradu ne samo da je duboko zabrinjavajuća, već i otkriva suštinsko nerazumevanje sistemskih barijera i strukturne opresije sa kojima se Romi suočavaju u srpskom društvu.

Šapićeve reči, iako možda dobronamerne, održavaju pogubni narativ okrivljavanja žrtava koji oslobađa državu i njene institucije od obaveze da pruže jednake mogućnosti svim građanima. Neprihvatljivo je i duboko razočaravajuće da se gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje upušta u takvu podelu i diskriminatornu retoriku.

Prebacujući odgovornost za integraciju isključivo na Rome, Šapić ignoriše činjenicu da se Romi u Srbiji suočavaju sa institucionalizovanom diskriminacijom u svakom aspektu svog života. Njima se rutinski uskraćuje pristup osnovnim ljudskim pravima i uslugama koje većina stanovništva uzima zdravo za gotovo, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, stanovanje i mogućnosti zapošljavanja.

Realnost je da su “nelegalna i nehigijenska” naselja na koje Šapić navodi simptom ove sistemske marginalizacije, a ne njen uzrok. Romi su prinuđeni da žive u takvim uslovima jer im je uskraćeno osnovno pravo na stanovanje i izloženi su diskriminaciji na tržištu za iznajmljivanje stanova.

Da bismo rešili problem nelegalnih romskih naselja, moramo se pozabaviti osnovnim uzrocima marginalizacije i isključenosti. Ovo zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje obezbeđivanje pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i mogućnostima zapošljavanja za Rome. Takođe zahteva suštinsku promenu društvenih odnosa prema Romima, od predrasuda i diskriminacije do stavova prihvatanja i poštovanja.

Moramo da prepoznamo značajan doprinos koji su Romi dali Srbiji i da se suočimo sa duboko ukorenjenim etničkim podelama u našoj zemlji. Moramo da stavimo tačku na krajnje desničarski ekstremizam i rasizam koji ugrožavaju naše društveno tkivo i da krenemo putem etničko-nacionalističkog isceljenja.

Rasizam je bolest koja je zarazila naše društvo i moramo neumorno da radimo na tome da se izlečimo. U Srbiji je antiromsko raspoloženje duboko ukorenjeno u neprijateljskim stavovima javnosti, nasilnoj politici, diskriminatorskim institucijama, politikama i praksama, kao i dehumanizaciji i demonizaciji medija.

Kao Romi, tražimo izvinjenje od gradonačelnika Šapića za njegove bezosećajne i diskriminatorne primedbe. Pozivamo i njegovu političku stranku, Srpsku naprednu stranku, da se javno ogradi od njegovog stava i preduzme odgovarajuće mere da ga sankcioniše zbog takve izjave. U demokratskoj državi, izabrani političari su odgovorni pre svega građanima i svojoj funkciji. Kada bi neki političar dao ovakve izjave, kakve je dao gradonačelnik Šapić, u normalnim uslovima, smatrao bi da im je pozicija ugrožena i da treba da podnese ostavku. U takvim okolnostima, izjave političara poput Šapića mogu se smatrati nedopustivim i neprimerenim, a nedostatak odgovornosti i neprimereno ponašanje mogu naštetiti integritetu i legitimitetu naših institucija.

Stoga, kao građani i kao birači, tražimo da političari poput Šapića odgovaraju za svoje postupke i reči koje mogu naštetiti zajednicama kojima služe. Moramo držati naše izabrane zvaničnike na najvišim standardima integriteta i osigurati da oni ne održavaju rasističke i diskriminatorne stavove i politike. Podsetimo gradonačelnika Šapića da Romi čine značajan birački blok od oko 10% građana Beograda. Nećemo zaboraviti ovu epizodu i iskoristićemo naša demokratska prava da pozovemo na odgovornost one koji održavaju diskriminatorsku retoriku i retoriku koja izaziva podele.

I na kraju, romska zajednica u Srbiji neće tolerisati bilo kakve oblike rasizma, diskriminacije ili mržnje i nećemo biti ućutkani ili zastrašeni. Nastavićemo da tražimo svoja prava i borićemo se za pravdu i jednakost za sve građane Srbije.

 

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid035LrKHwxh2rKqruo94WH6d2ycV69vP5xshwHAiUPhHFs92te4KmDjKLxQYnWLmP5Jl

 

Otvoreno pismo narodnim poslanicima romske nacionalnost

Poštovani poslanici Romi,

Kao predstavnici naše zajednice, obraćamo Vam se sa velikom zabrinutošću zbog nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića o romskoj populaciji u Beogradu. Kao sugrađani Romi, sigurni smo da delite naš gnev zbog takve diskriminatorne retorike. Reči gradonačelnika Šapića, iako možda dobronamerne, otkrivaju suštinsko nerazumevanje sistemskih barijera i strukturnog ugnjetavanja sa kojima se Romi suočavaju u srpskom društvu. Njegov narativ okrivljuje žrtve, a oslobađa državu i njene institucije od obaveze pružanja jednakih mogućnosti svim građanima.

Kao romski poslanici, smatramo da je moralni i politički imperativ da reagujete na izjavu gradonačelnika Šapića. Pred vama su dva izbora: osuditi izjavu gradonačelnika i tražiti njegovu ostavku ili se povucite sa svojih funkcija u istoj stranci kojoj pripada gradonačelnik Šapić. Priznajemo da su ovi izbori teški i da mogu imati lične i profesionalne posledice. Međutim, takođe verujemo da ćutanje i nedelovanje nisu opcije. Kao izabrani zvaničnici, imate odgovornost da zastupate najbolje interese svojih birača i da podržavate vrednosti jednakosti i pravde. Na sve to, u statutu Srpske napredne stranke (SNS), kojoj pripadate zajedno sa Šapićem, u delu koji se odnosi na ideologiju stranke, SNS tvrdi da je „narodna stranka koja štiti interese svih građana Srbije bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost“.

Pozivamo vas da razmislite o uticaju izjave gradonačelnika Šapića na romsku zajednicu i šire društvo. Ovakva podela i diskriminatorska retorika samo služi za jačanje marginalizacije i isključenosti sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju. Kao predstavnici romske zajednice, zahtevamo da zauzmete stav protiv rasizma i diskriminacije u svim oblicima i da koristite svoje pozicije moći i uticaja da radite na pravednijem i ravnopravnijem društvu za sve.

S poštovanjem,

Opre Roma Srbija

 

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0JzQeEZicZLF3NPTcsV8zTiMGYQNfKSJaTkyU4nHdPCe8bcXyq6XsnMwg4i375sDAl

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudio izjavu šapića

Opre Roma Srbija se zahvaljuje poverenici za zaštitu ravnopravnosti, gospođi Brankici Janković  za istupanje u javnost i podršku Romima u borbi za bolju Srbiju. Gospođa Janković još jednom pokazuje da nije spremna na kompromise oko retorike koja nanosi ogromnu štetu našoj državi i društvu.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid02XoFibtXTu8HTP79v4Fsbd5XJH2o9LccMSGdBAc2B137kJAmM2rPa4EVfGiq9ahFFl

Odgovor na saopštenje Nacionalnog Saveta Roma

Pišemo vam danas sa osećajem hitnosti i razočarenja. Kao Nacionalni savet Roma, vaša je dužnost da zauzmete snažniji politički stav u zaštiti interesa i prava naše zajednice.

Nedavni prezreni čin mržnje gradonačelnika Beograda, koji je i član vaše stranke, je neprihvatljiv. Ne možete da kritikujete položaj Roma u Beogradu pozivanjem na saradnju sa gradonačelnikom koji je za to odgovoran. Vreme je da ga pozovete na odgovornost za svoje postupke i zatražite njegovu ostavku. Razumemo Vaše iskušenje da se distancirate od gradonačelnika, ali je važno i da prepoznate važnost Vaše uloge u stranci koja mora da se zaštiti sankcionisanjem njegovih postupaka.

Nama Romima su pre svega potrebni lideri koji su voljni da preduzmu hrabre akcije, da se suprotstave onima koji žele da marginalizuju i diskriminišu našu zajednicu. Potrebni su nam lideri koji će se boriti za naše pravo na obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje. Potrebni su nam lideri koji će zahtevati da se naš glas čuje i naše brige budu adresirane.

Vreme komfora i ćutanja je odavno prošlo. Moramo da udružimo kolektivnu moć gradeći na hrabrost onih pre nas koji se neumorno borili za prava i dostojanstvo našeg naroda. U uslovima potpune krize u kojoj se nalazimo, moramo da zauzimamo mnogo odgovornije i hrabrije korake za bolju budućnost naše zajednice, a ne samo da se zadovoljavamo našim ličnim interesima.

Vreme je da Nacionalni savet Roma pokaže istinsko vođstvo i hrabrost zahtevajući adekvatne sankcije za ovaj rasistički čin kako bi se sprečile dalje katastrofalne posledice po vašu stranku i našu zajednicu. Oči sveta su uprte u vas, a mi ne očekujemo ništa manje nego hrabar i odlučan odgovor na ovu krizu, mi smo uz vas u ovoj borbi za pravdu i jednakost, ukoliko odlučite da stavite interes Roma ispred interesa stranačkog kolege koji je napravio ovaj ispad.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid02fh4btEjbnWGCyLX1YnnR4HgWhe5tZ9BeKbnb8LvwGPLVjhaiy5yZzjEhgiY5Mwidl

Stevan Gligorin - gostovanje na n1

Izjava gradonačelnika ignorantska je i rasistička, to je sada i ključni test za posvećenost Srpske napredne stranke poštovanju i zaštiti svih ljudi, uključujući i romsku zajednicu. Istovremeno, to je i test da li je SNS spreman da štiti instituciju gradonačelnika, partije, države i društva.

Zbog toga, pozivamo SNS da preduzme brzu, oštru i nedvosmislenu osudu i sankcioniše takvo ponašanje visokog predstavnika partije u glavnom gradu Srbije. Time će pokazati da štiti institucije, partiju, državu i društvo ali i na desetine hiljada ljudi na koje takva izjava ima implikacije.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0FCtvoChcY1QQj8yw29E84p3Z4Bbw7GMZH92aWd2ahLuLMjoSdx35S16SwJvHH92xl

 

OTVORENO PISMO DARKU GLIŠIĆU, predsedniku izvršnog odbora Srpske Napredne Stranke

TVORENO PISMO DARKU GLIŠIĆU, predsedniku izvršnog odbora Srpske Napredne Stranke

Poštovani gospodine Glišiću,

Pokret Opre Roma Srbija Vam se ovim putem zahvaljuje što ste, kao odgovor na pitanje novinara o rasističkoj izjavi prema Romima od strane člana vaše stranke, gospodina Aleksandra Šapića, javno osudili svaki vid diskriminacije. To je dobar korak koji pokazuje drugačije ponašanje odgovornih ljudi na političkoj sceni Srbije.

Ipak, u svojoj Izjavi ste naveli, da niste imali priliku da pročitate konkretnu izjavu gospodina Šapića i da zbog toga ne možete preciznije da je komentarišete. Naš pokret želi da vam pomogne u tome i ovim putem Vam dostavljamo link do izjave gospodina Šapića.

https://www.sns.org.rs/lat/novosti/vesti/sapic-integracija-roma-u-normalan-zivot-je-nemoguca-ukoliko-oni-sami-ne-zele?fbclid=IwAR2BECX4dCVQlYaSaj1t6f2PQaXpZDQkn4PxdTJZXaVu8mDy6e6MPaBSUZE

Kao odgovorna osoba i kao predstavnik vladajuće stranke smatramo da ste u moralnoj i političkoj obavezi da po ovom pitanju u ime stranke koju predstavljate izađete pred javnost sa jasnim političkim stavom o izjavi vašeg člana koja je već nanela ogromnu štetu Srbiji i romskoj zajednici, kao i vašoj stranci.

Očekujemo Vaš odgovor!

S poštovanjem,

Opre Roma Srbija

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0GRE7tV7NZs9qs2DMrnzBQ4XcHwirJtFyPfFT2ufqDcmr7cEEfV7aDceynRWk863jl

 

 

JELENA RELJIĆ- "nije jasno čije interese i politike zastupa gradonačelnik Šapić"

Duboko smo zabrinuti zbog nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića o romskoj populaciji u Beogradu. Ovakva izjava je štetna za instituciju gradonačelnika, za partiju kojoj pripada, za državu ali i za celo društvo. Takav narativ je štetan jer okrivljuje Roma i ignoriše strukturnu nejednakost sa kojom se romska zajednica suočava u srpskom društvu.

Uslovi života u romskim naseljima su simptom neuspeha državne politike i sistemske korupcije svih gradonačelnika u prethodnoj deceniji od desetina miliona evra koje je međunarodna zajednica i država obezbedila da se odgovorno pozabavi ovim problemom.

 

Pored toga što je ova izjava gradonačelnika ignorantska i rasistička, to je sada i ključni test za posvećenost Srpske napredne stranke poštovanju i zaštiti svih ljudi, uključujući i romsku zajednicu. Istovremeno, to je i test da li je SNS spreman da štiti instituciju gradonačelnika, partije, države i društva.

Zbog toga, pozivamo SNS da preduzme brzu, oštru i nedvosmislenu osudu i sankcioniše takvo ponašanje visokog predstavnika partije u glavnom gradu Srbije. Time će pokazati da štiti institucije, partiju, državu i društvo ali i na desetine hiljada ljudi na koje takva izjava ima implikacije.

Da podsetimo, predsednik Vučić je u dijalogu sa nama i romskom zajednicom izrazio opredeljenje da Romi budu ravnopravni građani i da budućnost Srbije zavisi i od Roma. On je istakao da su Romi važan kapital za stabilnost i budućnost srpske privrede i da budu zastupljeni u najvažnijim javnim i političkim institucijama.

Zbog toga, nije jasno čije interese i politike zastupa gradonačelnik Šapić, da li svoje stranke ili njenih najvećih neprijatelja? Da podsetimo, Đilas se vodio takvom politikom čije reči su dovele do katastrofalnih posledica neizmernih razmera. I nije naš stav samo, već i mnogih drugih političih aktera kao i celokupne EU i međunarodne zajednice.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/videos/927106442067093

RASISTIČKI AKT GRADONAČELNIKA BEOGRADA PODRIVA PRAVNI POREDAK SRBIJE

Mensur Haliti : RASISTIČKI AKT GRADONAČELNIKA BEOGRADA PODRIVA PRAVNI POREDAK SRBIJE

Nedavni rasistički čin gradonačelnika Beograda, koji je dao diskriminatorne izjave o romskoj zajednici u Beogradu, predstavlja kršenje međunarodnih, evropskih i domaćih zakona. Izjava gradonačelnika nije samo sramno ispoljavanje rasizma već i samouništavajući čin za celokupni pravni poredak Srbije.

Pre svega, izjavom gradonačelnika se krši nekoliko međunarodnih obaveza, poput Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (ICERD), čiji je Srbija potpisnica. Član 2 ICERD-a zabranjuje sve oblike rasne diskriminacije i nalaže državama članicama da preduzmu efikasne mere za borbu i iskorenjivanje takve diskriminacije. Izjava gradonačelnika jasno krši ovu obavezu.

Štaviše, izjavom gradonačelnika se krše obaveze Srbije u okviru pravnih tekovina Evropske unije, posebno poglavlja o ljudskim pravima i zaštiti manjina. Srbija je dužna da svim pojedincima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, obezbedi jednak pristup pravima i slobodama. Izjava gradonačelnika podriva ove obaveze i produžava diskriminaciju i predrasude prema romskoj zajednici.

Izjava gradonačelnika krši i Ustav Srbije, tačnije član 21, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu etničke, rasne ili verske pripadnosti. Izjava gradonačelnika je jasno kršenje ovog ustavnog principa i podriva integritet srpskog pravnog sistema.

Osim toga, gradonačelnikova izjava krši nekoliko odredbi Krivičnog zakonika Srbije, poput člana 54a. koji zabranjuje govor mržnje i člana 387. koji zabranjuje diskriminaciju. Izjava gradonačelnika nije samo diskriminatorska već i zapaljiva i mogla bi da podstakne nasilje nad romskom zajednicom.

Izjava gradonačelnika krši i Zakon o zabrani diskriminacije, koji zabranjuje diskriminaciju u svim oblastima javnog života. Gradonačelnik, kao izabrani zvaničnik, ima dužnost da poštuje ovaj zakon i da se suzdrži od diskriminatorskih izjava koje bi ga mogle potkopati.

Dalje, izjavom gradonačelnika se krši Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojim se štite prava manjinskih zajednica u Srbiji. Izjava gradonačelnika podriva ova prava i održava diskriminaciju i predrasude prema romskoj zajednici.

Statut stranke SNS, kojoj pripada i gradonačelnik, takođe zabranjuje diskriminaciju i nalaže poštovanje principa ljudskih prava i demokratskih vrednosti. Izjava gradonačelnika podriva ove principe i krši statut stranke.

Gradonačelnik krši i Zakon o glavnom gradu, koji nalaže da gradonačelnik Beograda mora da štiti prava svih građana, uključujući i manjinske zajednice.

Ako nadležni organi ne preduzme odlučnu akciju kao odgovor na gradonačelnikov rasistički čin, ne samo da krše svoje zakonske i međunarodne obaveze, već ozbiljno narušavaju i reputaciju Srbije kao zemlje koja je posvećena poštovanju ljudskih prava i vladavine prava.

Napredak Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji takođe može biti ugrožen, jer članstvo u EU zahteva poštovanje strogih standarda u oblasti ljudskih prava i zaštite manjina. Nepoštovanje ovih standarda moglo bi da dovede do obustave pregovora Srbije za članstvo u EU.

Ovaj čin gradonačelnika takođe podriva poziciju Srbije kada se zalaže za ljudska i manjinska prava Srba koji žive u manjinskim situacijama u drugim zemljama, kao što su Kosovo, Hrvatska, Crna Gora i Bosna. Ukoliko Srbija ne preduzme odlučnu akciju protiv ovog rasističkog čina, rizikuje da bude viđena kao licemerna i da izgubi kredibilitet kada se zalaže za prava svojih građana u inostranstvu.

Štaviše, nepreduzimanje akcije može imati i šire društvene posledice, uključujući ohrabrivanje rasističkih i diskriminatorskih stavova i ponašanja među opštom populacijom. To bi takođe moglo da pošalje poruku manjinskim zajednicama da njihova prava nisu cenjena ili zaštićena, što bi moglo dovesti do daljeg isključivanja i otuđenja.

Imperativ je da nadležni organi preduzmu odlučnu akciju da gradonačelnika pozovu na odgovornost za svoje postupke i pošalje jasnu poruku da se rasizam i govor mržnje neće tolerisati u Srbiji. Neodlučno delovanje ne samo da bi kompromitovalo unutrašnje i međunarodne obaveze Srbije, već bi i oslabilo njenu sposobnost da zahteva zaštitu prava svojih građana u manjinskoj poziciji u drugim zemljama.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid02NFZNM8P1E3Ya1fbAbh9oB8cC6sNzFdAMsM5dBRPSUFSzW4ebirwZkhx8MuTm9dVhl

JELENA RELJIĆ GOSOTVANJE NA NOVAS

Šapićeve reči, iako možda dobronamerne, održavaju pogubni narativ okrivljavanja žrtava koji oslobađa državu i njene institucije od obaveze da pruže jednake mogućnosti svim građanima. Neprihvatljivo je i duboko razočaravajuće da se gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje upušta u takvu podelu i diskriminatornu retoriku.

Prebacujući odgovornost za integraciju isključivo na Rome, Šapić ignoriše činjenicu da se Romi u Srbiji suočavaju sa institucionalizovanom diskriminacijom u svakom aspektu svog života. Njima se rutinski uskraćuje pristup osnovnim ljudskim pravima i uslugama koje većina stanovništva uzima zdravo za gotovo, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, stanovanje i mogućnosti zapošljavanja...

https://www.facebook.com/watch/?v=1273536103581379

Mensur Haliti: Šapić potvrdjuje svoj rasistički stav prema Romima. Vreme je za srpsku politiku bez Šapića

 

I pored pokušaja da ublaži svoj rasistički odnos prema Romima, jasno je da gradonačelnik Beograda izbegava da preuzme političku odgovornost za štetu koju je već naneo Srbiji. Njegov stav nastavlja da održava štetne stereotipe koji su vekovima korišćeni da opravdaju diskriminaciju Roma. On je u suštini pokušao da objasni očigledne probleme, ali je potvrdio svoj stav da su Romi odgovorni za tu situaciju. Ovo odbijanje da preuzme odgovornost za svoje postupke je neprihvatljivo od bilo koje javne ličnosti, posebno od nekoga ko ima odgovornost da upravlja evropskom metropolom u Srbiji.

Gradonačelnik nastavlja podmuklu prirodu jezika koji koristi da bi odvratio pažnju od stvarnih pitanja. Gradonačelnikovi komentari nisu samo izraz neznanja ili lošeg prosuđivanja, već smišljen pokušaj da se održi sistem ugnjetavanja koji je vekovima utkan u tkivo našeg društva. Jezik nije samo sredstvo komunikacije, već oružje koje se može koristiti za nanošenje štete i održavanje nejednakosti. Sugestija gradonačelnika da oni koji pate od siromaštva i nejednakosti jednostavno mogu da izaberu da se integrišu nije samo pogrešna, već i surovo i bešćutno odbacivanje borbe sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju.

Gradonačelnik tvrdi da će sud utvrditi da li je nekoga vređao ili diskriminisao. Iako je ovo možda istina, to gradonačelnika ne oslobađa moralne i etičke odgovornosti kao izabranog zvaničnika. Kao gradonačelnik Beograda, dužan je da promoviše poštovanje i dostojanstvo svih pojedinaca, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili poreklo. Komentar da se ne seća da je rekao „svi Romi“ je semantička taktika koja se ne bavi činjenicom da je njegov jezik i dalje bio uvredljiv i štetan. Dajući široke negativne generalizacije o čitavoj zajednici, on doprinosi stalnoj diskriminaciji i isključenosti sa kojima se Romi suočavaju.

Gradonačelnik postavlja pitanje šta su razne državne organizacije učinile da pomognu romskoj zajednici, posebno tokom Dekade Roma od 2005. do 2015. On tvrdi da su u tom periodu potrošeni milioni evra, ali da se situacija za Rome nije popravila. Međutim, njegova tvrdnja je netačna i protiv državne pozicije, jer je došlo do značajnog poboljšanja u oblastima kao što su pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti za Rome u Srbiji. Međutim, gradonačelnik ima potpuno pravo da traži izveštaj o svim programima koje država sprovodi i da istražuje efikasnost ili sistemsku korumpiranost tih resursa. Ovo nema veze sa Romima.

Štaviše, gradonačelnik tvrdi da nikada nije video da je bilo koja romska organizacija ponudila rešenja za integraciju romske zajednice u društvo. Tvrdnja da romske organizacije nisu predložile rešenja za poboljšanje uslova života u romskim naseljima ne samo da je netačna, već pokazuje i nedostatak svesti i poštovanja o borbi ovih organizacija koje rade decenijama bez značajne državne podrške. Umesto da iznosi neosnovane tvrdnje, gradonačelnik bi trebalo da radi sa ovim organizacijama na rešavanju osnovnih uzroka ovih problema, pogotovu onih organizacija koje nisu deo problema. Međutim, to ne oslobađa državu njene odgovornosti da pruži jednake mogućnosti i podršku svim građanima, uključujući i Rome.

Štaviše, gradonačelnik ne može legitimisati svoj rasistički stav čitajući medijske izveštaje koji su pristrasni i upućuju na etničku pripadnost. Iako nisu svi medijski izveštaji o Romima nužno rasistički, važno je prepoznati da senzacionalizovano izveštavanje može doprineti štetnim stereotipima i dodatno marginalizovati već ranjive zajednice. Dakle, pokušaj gradonačelnika da relativizuje svoj stav identifikacijom sa istim stavovima pojedinih medija ne oslobađa ga odgovornosti za diskriminatorski stav koji je zauzeo. To samo potvrđuje da mediji imaju značajnu ulogu u održavanju negativnih stereotipa o Romima, što samo podstiče diskriminaciju i predrasude prema njima.

Gradonačelnik takođe postavlja pitanje zašto bi romski roditelji dozvolili da im dete bude ubijeno, sugerišući da su roditelji krivi za tragični incident. Ovakvo okrivljavanje Roma je neprihvatljivo i neosetljivo i samo doprinosi traumi ožalošćene porodice. Iako je važno dati prioritet bezbednosti i dobrobiti sve dece, ključno je pristupiti ovom pitanju sa empatijom i razumevanjem složenih izazova sa kojima se suočavaju mnoge romske porodice. Istovremeno, relevantne institucije treba da istraže i pozabave se sistemskim pitanjima koja dovode do ovakvih tragedija, uključujući i ovaj slučaj.

Osim toga, gradonačelnik tvrdi da je u prošlosti pomagao Romima jer je njegov otac bio prijatelj sa Rajkom Đurićem. Međutim, dosadašnji postupci njegovog oca ne opravdavaju sadašnje ponašanje gradonačelnika, koje održava rasizam i diskriminaciju Roma. Istovremeno, gradonačelnik i dalje tvrdi da Romi prave ozbiljne probleme i da vlast ne može dozvoliti da bilo ko bude iznad zakona. Međutim, ovakav stav samo potvrđuje suprotno jer gradonačelnik nastavlja da krši sve međunarodne obaveze i pravni poredak u Srbiji, nastavljajući da demonstrira otvoreni rasizam i diskriminaciju Roma.

Gradonačelnik takođe predlaže da međunarodne institucije obezbede sredstva posebno za romsku zajednicu, umesto da daju novac drugima koji ga ne koriste pametno. Ova sugestija je uvredljiva i zanemaruje činjenicu da svi značajni programi međunarodne zajednice i institucija Evropske Unije podržavaju državu i njene institucije da upravljaju ovim resursima i programima. Istovremeno, pozivanje međunarodnih institucija da obezbede sredstva jasan je pokazatelj nespremnosti gradonačelnika da preuzme odgovornost za rešavanje problema sa kojima se suočava romska zajednica. Umesto da se oslanja na spoljno finansiranje, država bi trebalo da izdvoji primarna sredstva i radi na tome da sama rešava ova pitanja.

Poziv Romima da se prijave za radna mesta u komunalnom preduzeću za čišćenje i uređenje nije samo paternalistički već i ignoriše sistemsku diskriminaciju sa kojom se Romi suočavaju na tržištu rada. Umesto da se govori Romima da se prijave za takve poslove, trebalo bi uložiti napore da se svim građanima obezbedi pristup pravičnim i jednakim mogućnostima zapošljavanja.

Predlog da se romske zajednice „očiste” bez konsultacija sa članovima zajednice je paternalistički pristup koji jača neravnotežu moći i ne rešava osnovne uzroke. Umesto toga, neophodan je zajednički rad sa romskom zajednicom na rešavanju strukturnih pitanja koja održavaju diskriminaciju i isključenost. Gradonačelnik tvrdi da u evropskim gradovima nema nehigijenskih romskih naselja. Iako to nije tačno, to ne opravdava situaciju koju su gradske vlasti i država stvorile za Rome u Beogradu.

Izjava da gradonačelnik neće razgovarati sa Romima o ovim pitanjima nije samo uvredljiva već i kontraproduktivna. Opštinske vlasti treba da se uključe u smislen dijalog sa svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kako bi se pozabavili sistemskim pitanjima koja dovode do diskriminacije i isključenosti.

Da bi do takvog dijaloga došlo, moramo istinski da razumemo složenost rasizma i nejednakosti u našem društvu. Ovo zahteva odgovornu politiku razumevanja istorijskog i društvenog konteksta koji je doveo do sadašnjeg stanja stvari, uzroka strukturne nejednakosti i razlika u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti, implicitnih predrasuda koje se manifestuju u nesvesnim predrasudama koje vladine institucije imaju o Romima i pristrasnostima koje utiču na njihove odluke, političkoj polarizaciji koja podstiče etničke tenzije i podele zbog kratkoročne političke dobiti, i konačno, političku odgovornost svih koji izbegavaju odgovornost s jedne strane ili promovišu razlike, tenzije i rasizam prema Romima na drugoj.

Tek tada, u tom kontekstu, Romi i predstavnici naselja u Beogradu mogu preuzeti svoj deo odgovornosti za promene.

https://n1info.rs/vesti/haliti-sapic-potvrdjuje-rasisticki-stav-prema-romima/?fbclid=IwAR3TrRIndD1S6Df7Pcekt_NMp3Mq9ewaGe-q0ihkM_4TyRbyo_LUNtLZpOc

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid02DnmY2Lbq8VMxArVs2nAPugxgbTW5f6t7g1u2ZPNzhX5uJGxeR7Lwo82sbr1Cv3ABl

 

Ministar Žigmanov osudio izjavu Šapića

Izjava gradonačelnika Beograda ne doprinosi naporima različitih državnih institucija da pomognu inkluziju Roma.

Ovakve izjave ne poboljšavaju položaj Roma u društvu, već šire negativne stereotipe i diskriminaciju prema ovoj ranjivoj i marginalizovanoj grupi.

Samo zajedno, u saradnji svih nivoa vlasti i romske nacionalne zajednice, možemo za njih da gradimo bolje uslove života, čime celokupno društvo činimo boljim, humanijim i stabilnijim.

Opre Roma Srbija ovim putem pozdravlja reakciju Ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gospodina Tomislava Žigmanova. Gospodin Žigmanov je prvi Ministar u trenutnom sazivu Vlade Republike Srbije koji je nedvosmisleno osudio rasističku izjavu Gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića. Ministarstvo koje vodi Gospodin Žigmanov, zauzimanjem ovakvog stava postavlja drugačiji standard u odgovornom ponašanju institucija Republike Srbije.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0Ea6JnuMZgGd8sy6fe2uUk9WVE5xU2fGftyiGW684jXK6nY5MUuDaYx6KHcuweF46l

Pokrenuta inicijativa "Dobro za Rome dobro za Beograd"!

 

Opre Roma Srbija će pokrenuti inicijativu "Dobro za Rome, dobro za Beograd" kao neku vrstu društvenog dijaloga, jer  nisu potrebne podele već jedinstvo.

 

"Šapić kaže da hoće da civilizuje jednu određenu grupu, a ponaša se poprilično primitivno. Hoće da neke ljude koji žive u nelegalnim naseljima legalizuje, a sam živi u nelegalnom objektu", rekao je naš Stevica Nikolić na konferenciji za štampu.

 

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid02EP4VfDEAUoALeRkUw2NLuay94hvonQoVUnXWpYGHQ7PaVv5Teh8KidN2g66iUhkDl

ORS podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda

Podneli smo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda, gospodina Aleksandra Šapića.

Pozivamo pravosudne organe da postupe nepristrasno, nezavisno i u skladu sa Ustavom i zakonom.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0Q81GwbjNXejU8Tk4CrDCaujxRy7bBKzdmqP5Y67AGwj6LMsJw7Y51AFbBNqRtsQUl

 

 

 

ONLINE PANEL DISKUSIJA

Kulturološke osnove političkih izazova sa kojima se suočava Evropa i Zapadni Balkan .Panel cse osvrnuno na dublji nivo savremenih izazova u Evropi izvan dnevne politike.Takozvane evropske vrednosti se često citiraju kada politički predstavnici pokušavaju da definišu šta je u pitanju u Evropi i pristupanju Srbije i Zapadnog Balkana EU. Ljudska prava i jednakost su deo tih vrednosti. Romske institucije kao što je ERIAC i građanski pokreti kao što je Opre Roma Srbija pozivaju se na te vrednosti u svojim strategijama i kampanjama, ali politički izazovi dana često znače da se za njih niti čuje niti im je mesto za stolom kako u zapadnoj Evropi tako i u Zapadnom Balkanu.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=872549217177702

Poseta gospodina Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministar je imao priliku da se upozna sa radom pokreta Opre Roma Srbija, Fondacije za obrazovanje Roma (REF), Inicijative za unapređivanje romskog preduzetništva (REDI) i ERIAC-a.

Na sastanku se razgovaralo o potencijalnoj saradnji i podršci našim organizacijma koje se bave unapređivanjem života Roma.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid0EFJoWouEA6tij6e8C91XVvRGjrvQ1hpFbdsrViCxqmMd1fn9ytLpHVhcUCkUfprKl

Poseta gospodina Mihael Rota, predsednika odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga

 

Gospodin Rot je imao priliku da se upozna sa radom pokreta Opre Roma Srbija, Fondacije za obrazovanje Roma (REF), Inicijative za unapređivanje romskog preduzetništva (REDI) i ERIAC-a.

Na sastanku se razgovaralo o potencijalnoj saradnji i podršci našim organizacijma koje se bave unapređivanjem života Roma.

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/pfbid02UqFNggpRiVHktYR5kdPGqcmzUNs8wSUtiwtKx2RkQmMP3gPwzyinor66QeBP8T6Al