Bilten - Avgust 2022 - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Bilten - Avgust 2022

  • Autor: ORS
  • Datum: 02 Sep 2022
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

 

SEĆANJE NA ROMSKE ŽRTVE 2. AVGUST

Istrebljenje Roma tokom Drugog svetskog rata najčešće ostaje van školskih programa i istoriografije nacističkog genocida. Međutim, nije dovoljno da se prisustvuje komemoracijama i da se održavaju javni govori. Mi Romi moramo sebi da postavimo pitanje kako da sprečimo da se istorija ponovi?

Sećanje na romske žrtve Holokausta nije dovoljno. Mora se menjati narativ o Holokaustu nad Romima: Mi smo još uvek živi da svedočimo, to je zato što smo pokazali izdržljivost i otpor pre, tokom i nakon Holokausta. Te činjenice u velikoj se meri ignorišu u tradicionalnoj istoriografiji, gde se Romi predstavljaju samo kao žrtve.Moramo da mislimo o sebi kao posebnoj i moćnoj kulturi umesto privremene inferiorne potkulture koja zavisi od drugih. Moramo da prihvatimo i jačamo svoju jedinstvenost, svoju ponosnu prošlost, svoje pravo da razvijemo nezavisni sistem uverenja koji će se baviti našim specifičnim interesima.

AUTOR TEKSTA : MENSUR HALITI

 

Povodom 2. avgusta, Evropskog dana sećanja na romske žrtve Holokausta, a u okviru festivala umetnosti Manifesta 14, svečano je otvorena izložba "Sve ptice se mole za našu decu" gde možete videti dela Farije Mehmeti, Seada Kazanxhiu i Zorana Tairovića.

10. 8. 2022. Lokalni tim ORS Bač imao je informacioni pult na turniru malog fudbala u Vajskoj gde su pričali sa Romima iz Bača ali i lokalnih sela o važnosti popisa stanovnistva i slobodnom izjašnjavanju Roma i Romkinja. Pored Roma i Romkinja informacionom pultu su prilazili i pripadnici većinskog stanovništva koji su podržali inicijativu.

 

19. 8. 2022. Na održanom turniru u fudbalu aktivisti pokreta ORS LESKOVAC su iskoristili priliku da razgovaraju sa našom zajednicom o predstojećem popisu i zašto je popis važan za nas.

Aktivisti pokreta Opre Roma Srbija u Vranju!

Naši aktivisti pokrenuli su kampanju popisa "Ponosni Romi, slobodna Srbija". Pričali smo sa našom zajednicom o važnosti predstojećeg popisa.

 

Naši lokalni aktivisti su organizovali u selu Vajska u opštini Bač merenje šećera u krvi i pritiskaNaša zajednica je istorijski pokazala da smo mi tu jedni za druge i da nas je naša solidarnost održala.

ORS je organizovao 3 live strima, u kojima se govorilo o popisu stanovništva,aktivizmu i romskom identitetu.

 

Sećanje na Heroja

Rođen 1976. godine u selu Obrenovac kod Pirota. Služio je u Vojsci Jugoslavije kao strelac na karauli "Topli do" u 23. graničnom bataljonu Niškog korpusa.
Tokom rata na Kosmetu, borio se kao strelac u sastavu izviđačko-diverzantske čete Niškog korpusa.
Četvrtog avgusta 1998. godine, u reonu karaule Košare - Đakovica, smrtno je pogođen dok je branio državnu granicu i iza sebe ostavio petomesečnu kćerku i dvadesetogodišnju suprugu.
U nastavku teksta možete pročitati tekst objave koji je pisala njegova ćerka, a naša aktivistikinja Monika Dimov .
"Silo moja... Danas ne postoje adekvatne reči kojima bih opisala svoju tugu. Ustvari, postoje - ali se i sama plašim da ih izgovorim. Mnogo boli...ali ne mogu tačno da objasnim gde. Negde između srca i stomaka, pa se prožima do dušnika. Boli, jer nisam stigla da ti kažem sve što sam imala, jer nisam mogla da osetim stisak tvoje šake na mojim leđima, ni otkucaje tvog srca, kada sam bila tužna kao što sam već 23 godine. Boli, jer dolazi novo poglavlje mog života, a vas nema. Otišli ste kao na snimku - ne okrećući se nazad, u neki lepši svet.
Danas je 23. godine od kako si postao anđeo ratnik. Mislila sam da će vremenom prestati, da će se bol smanjiti, a suze presušiti. Ne... bol je jača, a suze su postale ljute. Ne znam ni da li si tog dana bio gladan, ni žedan... Znam da si odbranio nas od smrti, a sam si otišao u nju. Danas, tvoju žrtvu pominjem kao žrtvu jednog od heroja sa Košara, kao jednog oca koji je otišao na posao, i nije se vratio. Danas ne stavljam akcenat na brizi države o tebi, već na moju dužnost da o tebi govorim. Otišao si u istoriju, ali u zaborav nećeš, dok mene bude bilo. Obećavam. Ustani, oplakani! Ustani, jer samo ti možeš da nam pričaš pravu istoriju. Neka ti je večna slava, sokole. "
Večna slava heroju!

 

FOTO IZAZOV

Pokret Opre Roma Srbija vas poziva da se priključite inicijativi i pokažete da ste ponosni na svoje poreklo tako što ćete se slikati sa romskom zastavom i poslati našoj stranici ili dodati u komentar objave, možete koristiti i hashtag #opreromasrbija.

Najbolje fotografije ćemo promovisati na našim objavama i bilbordima.