Bilten - Jul 2022 - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Bilten - Jul 2022

  • Autor: ORS
  • Datum: 29 Jul 2022
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

 

BARVALIPE

Barvalipe program (na romskom jeziku „Barvalipe“ znači bogatstvo, u ovom kontekstu bogatstvo koje Romi imaju u mladim generacijama koje dolaze) je nastao kao zajednička inicijativa Pokreta Opre Roma Srbija (ORS) Kancelarije za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo Berlin (RIO) i Predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića. Program ima za cilj da se poveća učešće Roma u javnom i političkom životu Republike Srbije i poveća doprinos Roma u razvoju Republike Srbije kroz rad u javnoj upravi.

Prema zvaničnim podacima sa popisa stanovništva iz 2011. godine, u Republici Srbiji živi 147604 Roma i Romkinja. Nezvanične procene se kreću u rasponu od 250.000 do čak 500.000. U istraživanju sprovedenom u 2020. godini od strane Pokreta Opre Roma Srbija na uzorku od 10.000 ljudi, Romi kao najveći problem navode formalnu nezaposlenost i nedovoljno šansi za učešće u javnom i političkom životu. Romi su najmlađa i najbrže rastuća manjina u Evropi i predstavljaju važan resurs za sve rastuće ekonomije u Evropi.

Za sve kandidate iz prve generacije koji su uspešno završili prvi deo programa, obuku, je pronađen modalitet za radni angažman u trajanju od godinu dana sa početkom od 1.9.2022. Paralelno sa tim procesom, Komisija, koju je oformila Vlada Republike Srbije 23.6. ima zadatak da predloži izmenu i dopune zakona i podzakonskih akata koji treba da u budućnosti služe kao osnov za veće učešće Roma u javnom sektoru. Komisija kao jedan od prvih prioriteta ima pronalazak najboljeg modaliteta za uspostavljanje Barvalipe programa kao redovnog državnog godišnjeg programa koji u skladu sa Ustavom i svi zakonskim normama treba da doprinosi razvoju Republike Srbije kroz povećanje šansi za doprinos u njenom razvoju od strane Roma i Romkinja.

 

 

POPIS I POSETE

Posetili smo lokalne aktiviste i sa njima razgovarali o važnosti popisa stanovnistva i slobodnom izjašnjavanju Roma i Romkinja.Popis treba da obezbedi demografsku i geografsku zastupljenost stanovništva, što bi omogućilo državi da adekvatno odgovori i usmeri resurse na najprioritetnije oblasti i najugroženije. Ali ne samo to, i prema našem istraživanju, Romi su najdinamičniji i najmlađi (po godinama) u Srbiji, što ukazuje na ogroman i neophodan potencijal koji romska zajednica ima.Prema popisu iz 2011. godine Roma u Srbiji ima 147.604 odnosno 2,05% u ukupnom stanovništvu. Procene mnogih nevladinih svetskih a i domaćih organizacija navode da nas ima između 300.000 i 600.000 Popis oktobra 2022. godine je šansa se to promeni. Od našeg odgovora na popisu zavisi naša budućnost i budućnost mlađih generacija.

 

 

PROMO VIDEO KLIP

Došli smo iz Indiije i nastanili se u Evropu. Bežeći od nasilja, mi Romi napustili smo Indiju pre 1000 godina i stigli u Evropu. Doneli smo nove tehnologije za obradu metala, zanate, trgovinu, lečenje i nove umetničke izraze. Došli smo u duhu mira i slobode i živeli smo u koheziji sa onima oko nas za razliku od drugih koji su dolazili kao osvajači i pljačkaši, da šire nasilje i vode ratove.

Otkad smo stigli u Evropu dočekali su nas neprijateljstvo i nasilje. Naša sloboda je bila pod stalnom pretnjom, Napravili su od nas robove, isterivali nas iz naših domova, mučili nas, kažnjavali nas kada smo govorili naš jezik, sterilisali nas, otimali nam decu i istrebljivali nas da ne bismo imali budućnost.

Uprkos svim patnjama i nepravdi, borili smo se za slobodu. Borili smo se za naše mesto u našim zemljama. U Aušvicu naši preci su se usudili da se suprotstave SS-u i odlože svoje istrebljenje.

Nismo se borili samo za našu slobodu, već i za slobodu naših zemalja, iako se te zemlje prema nama nisu odnosile kako smo zaslužili.

Za razliku od drugih, nismo postali ubice. Tokom naše bolne istorije uvek smo imali izbor da se latimo oružja i ubijanjem osvojimo slobodu kao što su to činili drugi. Međutim, za razliku od mnogih, mi nikada nismo prolivali krv drugih ljudi u ratu ili terorističkim napadima, nikada nismo izvršili secesiju niti proglasili svoju državu. Ubilački instinkt drugih nije od nas napravio ubice.

Naši stariji, borci za slobodu, organizovali su Prvi kongres Roma u blizini Londona 1971. godine. Njihova borba za slobodu, u vreme teže od današnjeg, donela nam je ime, našu zastavu i našu himnu. Oni su imali hrabrosti da se oslobode mentalnog ropstva. Ovo je pomoglo da se naša borba za slobodu izdigne u nove visine u našoj zemlji, u Evropi i širom sveta.

MI SMO PONOSNI ROMI U SLOBODNOJ SRBIJI!

 

GOSTOVANJA

ROMI U JAVNOJ UPRAVI - NAŠ STEVICA NIKOLIĆ GOSTOVAO JE NA TV TANJUG , gde je pričao o inicijativi barvalipe

Naša Tamara Askovic gostovala je na Televiziji PLUS Krusevac Govorila je o našoj inicijativi BARVALIPE i njenoj važnosti za polaznike i samu zajednicu.

 

 

PRIDRUŽITE SE POKRETU

https://forms.gle/1gGKBvbPZcXrzbSY7

Istraživački tim prikuplja, analizira i upravlja relevantnim informacijama o Romima, informacijam podržava ostale timove, sprovodi istraživanja sa praktičnim značajem (predlozima) za romsku zajednicu i monitoring aktivnosti. Istražuje relevantne podatke koje pokret koristi za javno zagovaranje prema donosiocima odluka kao i istraživanje konteksta i relevantnih informacija za organizovanje zajednice i komunikacioni tim.

Volonter treba da poseduje :
• Odgovornost
• Analitičnost
• Poznavanje rada na računaru (Microsoft word, Excel, Power Point)
• Želju za novim znanjem i motivacija
• Veštine upravljanja podacima i sumiranjem istih, korišćenje različitih relevantnih izvora informacija

ORS nudi:
• Timski rad od kuće i na terenu
• Znanja za samostalno izvršavanje istraživanja i korišćenje različitih instrumenata i metoda
• Upoznavanje sa problemima romske zajednice
• Upoznavanje sa načinom funkcionisanja državnih (posebno socijalnih) institucija
• Sticanje iskustva u vezi sa institucionalnim rešavanjem problema
• Iskustvo u dolaženju do relevantnih informacija kao i njihovom prezentovanju
• Preporuku sa opisom zaduženja i angažovanja
• Obezbeđivanje materiala, sredstva za komunikaciju i internet za nesmetano sprovođenje aktivnosti
• Mogućnost doprinosa kvalitetnijem životu romske zajednice