Bilten - Septembar 2021 - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Bilten - Septembar 2021

  • Autor: ORS
  • Datum: 01 Oct 2021
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

Peticija podrške porodici Suljić  

 

12. septembra smo se okupili kako bismo svojim potpisima podrške pomogli porodici Suljić iz Gabrovca u obezbeđivanju osnovnih egzistencijalnih uslova života.  

 

 

Porodica koju trenutno čine otac Mile, majka Suzana i dva sina Luka i Aleksandar, s obzirom da su se dve ćerke iškolovale i udale, žive već duži vremenski period u obrušenoj improvizovanoj kućici bez struje i vode, koja prokišnjava, koja je tačnije bez osnovnih elementarnih uslova za život i dostojanstva ljudskog bića u 21. veku. Otac Mile trenutno ne može da radi, iako je ceo život pošteno zarađivao svaki dinar, jer je pre par godina doživeo moždani udar koji je po njega ostavio teže posledice, sin Aleksandar je završio srednju elektrotehičku školu u Nišu „Mija Stanimirović“ i aktivan je tražilac posla, a razlog zašto smo Vam se prvenstveno obratili je pitanje sina Luke koji trenutno pohađa drugi razred istoimene škole i koji apsolutno nema uslova za nastavak iste, a želi da je završi. 

 

Kako je grad Niš mesto čija se gradonačelnica bori protiv prosjačenja dece, a posebno dece romske nacionalnosti i zalaže za nastavak obrazovanja, ovim putem našim potpisima podrške i podnošenjem peticije zahtevamo od grada Niša da se porodici Suljić pomogne! 

 

link ka peticiji

 

POTENCIJAL ROMSKE ZAJEDNICE ZA REALNE PROMENE

Naš pokret već par meseci unazad vodi inicijativu koja se tiče obučavanja i kasnijeg zagovaranja poslova u javnoj upravi za visokoobrazovane Rome i Romkinje. 9. septembra 2021. godine smo u uživo emisiji na našoj Fejsbuk stranici razgovarali sa kandidatima koji su prošli obuku Nacionalne Akademije za javnu upravu. Kandidati su govorili o tome kako znanja koja su tamo stekli mogu iskoristiti za realne promene u romskim zajednicama. 

 

50 DANA DO MEĐUNARODNOG DANA ROMSKOG JEZIKA

5. novembra se obeležava Međunarodni dan romskog jezika. S tim u vezi svakog dana počev od 15. septembra pa sve do 5. novembra na našoj Fejsbuk stranici i Instagram profilu možete naučiti neke od reči na romskom jeziku. Isto tako, na TikTok platformi možete pogledati videe koje aktivisti i članovi našeg pokreta svakog dana snimaju za vas!