Opre Roma Srbija

Draga Srbijo, Zasto cutis?

Dear Serbia, why are you quiet?

 

Poštovani,

 

Ovim putem Vas obaveštavamo da je dana 12. marta 2021. sedam osoba romske nacionalnosti doživelo tragediju usled strujnog udara oko 16.30h na uglu ulice Milorada Jovanovića i Galipoljske u Beogradskoj opštini Čukarica. Pokret Opre Roma Srbija je momentalno posetio naselje i utvrdio da je došlo do strujnog udara od neobezbeđenog dalekovoda nakon čega je decu udarila struja. Porodice su odmah pozvale hitnu pomoć, međutim izostala je hitna reakcija. Po svedočenjima porodica, hitna pomoć je došla tek nakon pola sata. Zbog toga su roditelji bili primorani sami da prevezu decu hitno do Dečije klinike u Tiršovoj, tako što su zaustavljali prolaznike na ulici. Zlatko Đurić, oficir Uprave granične policije prvi se našao u petak u blizini mesta na kome je u Galipoljskoj ulici teško povređeno sedmoro mališana kada ih je udarila struja iz dalekovoda. Zahvaljujući Đuriću koji se tu slučajno našao, mališani su privatnim vozilom prebačeni do Dečije bolnice u Tiršovoj u kojoj se i sad nalaze na lečenju. Gospodin Đurić je prepoznat kao heroj od strane romske zajednice, te smo  ga pozvali u  Live emisiji koju organizujemo.

Nažalost šestoro dece je doživelo ozbiljne opekotine, opasne po njihov život, uključujući i jednu odraslu osobu koja je prebačena u Urgentni centar. Naš pokret je stupio u kontakt sa klinikom i konstantno pratio stanje dece. Dobili smo informacije da je dvoje dece u velikoj životnoj opasnosti sa oko 80% opekotina na telu. Nažalost, juče smo dobili informaciju da je jedno od to dvoje dece podleglo povredama.

 

Istovremeno, naš pokret je stupio u kontakt sa državnim sekretarom u MDULS Stevanom Gligorinom i tražio da poseti romsko naselje i da ustanovi koje su neophodne urgentne mere u pogledu bezbednosti porodica i samog naselja, ali i oporavka dece nakon izlaska iz bolnice. Stevan Gligorin je pozvao predsednika gradske opštine Srđana Kolarića i gradsku sekretarku za socijalnu zaštitu Natašu Stanisavljević. Jedan od prvih donosioca odluka koji su posetili ovo naselje je gradonačelnik Beograda, koji je u izjavi beogradskog portala izjavio da je obišao mališane, da je veoma zabrinut zbog nesreće koja se dogodila na Čukarici i da se o njima brinu vrhunski lekari. Nakon toga je ovo naselje posetio narodni poslanik Dragoljub Acković, član NSRNM Sonja Mitrović Lukić, predsednik NSRNM Dalibor Nakić. Ministar Lončar je obećao da će država da uradi sve što je moguće da se deca oporave od povreda, kako u pogledu bolničkog lečenja tako i u pogledu rehabilitacije. Na pitanje Pokreta Opre Roma Srbija o tome šta možemo da uradimo da sprečimo ovakve slučajeve u budućnosti, Ministar je odgovorio da je potrebno obezbediti sve uslove za život Roma van ovakvih nebezbednih naselja i da svi moramo da se uključimo u proces u kojem će Romi  živeti u naseljima koja ispunjavaju sve uslove u kojima im ne preti opasnost od požara, poplava i svega drugog što može da dovede do ovakvih slučajeva.

 

Ovo je velika tragedija za romsku decu, za romske porodice, za romsku zajednicu, za celu Srbiju. Tragedija je jos veća jer ovo može da se spreči odgovornim ponašanjem države i institucija. Višedecenijsko siromaštvo, nejednakost i ignorisanje ovakve realnosti nije dobro za Rome, nije dobro za Srbiju. Romi su deo rešenja za Srbiju. Mi smo najlojalnija, najbrojnija i najmladja i dinamicnija nacionalna manjina u Srbiji. Ignorisanje toga blokira ostvarivanje punog potencijala romske zajednice. Kovid-19 je pokazao da ignorisanje situacije u našim zajednicama nas je eksponiralo mnogo većem riziku na infekciju i umiranje, ili da izgubimo i to malo progresa u obrazovanju ili primanjima koje smo imali.

Pored toga što smo odmah posetili porodice sa ciljem da pomognemo direktno njima, probali smo da ovo pitanje pokrenemo u široj javnosti. Pisali smo svim nadležnim institucijam, konstantno smo bili u kontaktu sa bolnicom i roditeljima, pisali smo nadležnima, pisali smo ambasadama, Patrijarhu, Muftiji, svim medijima, pisali smo svima.

U svim obraćanjima i pismima koje smo poslali, tražili smo samo jedno, a to je da kao društvo prestanemo da ignorišemo stvarnost koja nam ubija decu i da svako svojom ulogom doprenese promeni te stvarnosti.

Međutim, reakcija na to je opet ignorisanje.

Od dana nesreće do danas, tek poneki mediji su preneli vest da je do nesreće došlo. Skoro ni jedan medij nije “pogodio” uzrok nesreće (nije požar nego strujni udar u kontekstu šire društvene isključenosti i nejednakosti), a apsolutno ni jedan medij nije ni postavio pitanje odgovornosti nadležnih. Mediji su ipak, baš ovih dana nekako slučajno, našli za shodno da pokrenu temu zanemarivanja dece u romskim naseljima i opet krenuli u akciju demonizovanja Roma i prebacivanja krivice na žrtvu. Nadležni se nisu oglasili, Džamija se nije oglasila, ambasade se nisu oglasile, međunarodne organizacije se nisu oglasile.

Dočekali smo da kao društvo ignorišemo problem koji dovodi do umiranja naše dece i smatramo da je ovo signal našeg moralnog propadanja i smatramo da jedino kolektivnom reakcijom svih navedenih aktera možemo ovo pitanje otvoriti.

 

OPRE ROMA SRBIJA

Image placeholder

ORS