Bilten Novembar

Newsletter November

 

U mesecu novembru pokrenuli smo dva istraživanja

"Najvažniji prioriteti Romske zajednice za 2021. godinu" i

"Istrživanje zanimanja kod Roma i Romkinja"

Za više informacija o ovim istraživanjima pratite naš rad na društvenim mrežama i na našem sajtu.

 

Predsednik je prihvatio incijativu našeg pokreta podržanu od 10.000 Roma širom Srbije.

12.11.2020. Predsednik je pozvao novu vladu da ojača učešće Roma u državnom političkom i administrativnom sistemu. Na nacionalnoj konferenciji za medije predsednik je izjavio: “Pored tradicionalnih Mađarskih partnera, ohrabrujem vladu da poveća i ojača zastupljenost Roma u državnom aparatu. Romi zaslužuju bolje mesto u našoj državi. Značajnije učešće manjina je takođe od suštinske važnosti za vladavinu zakona i upravljanje u pristupu Srbije EU”.

Hvala svima koji ste podržali naš pokret i ovu inicijativu o kojoj smo započeli razgovore sa predsednikom 16.6.2020. u prvom velikom političkom dijalogu predsednika Srbije i romske zajednice. Ovo je veliki korak napred i istorijska šansa za Srbiju i romsku zajednicu da zajedno napreduju.

 

Građanski pokret Opre Roma Srbija obratio se kabinetu gradonačelnika grada Beograda sa molbom u vezi problema koji imamo sa spomen pločama palim Romima iz Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, kao i kapele posvećene romskoj svetiteljki Svetoj Bibiji koja se nalazi u Ulici Gospodara Vučića 49. Spomen ploče palim Romima su jedinstvene i jedina obeležja romskim žrtvama ratova u Srbiji, a kapela svetoj Bibiji je jedinstvena na ovim prostorima.

Kabinet gradonačelnika je prosledio poziv svim relevantnim institucijama da sarađuju sa pokretom Opre Roma kako gore pomenuti objekti ne bi bili oštećeni i ukoliko je potrebno izmestiti spomen ploče i kapele da se o tim aktivnostima obavesti pokret Opre Roma Srbija.

Image placeholder

ORS