Bilten - Februar 2021 - OPRE ROMA SRBIJA OPRE ROMA SRBIJA

Bilten - Februar 2021

  • Autor: ORS
  • Datum: 02 Mar 2021
  • Podeli:
  • Podeli:
  • Podeli:

Traži

Srbija ne može da se imunizuje bez Roma!

Dijalog koji je naš pokret organizovao 8. februara 2021. godine sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave, državnim sekretarom Stevanom Gligorinom i dr Predragom Konom je pokazao da Srbija ne može da se imunizuje bez Roma. Pored velikog straha, nedoumica i dezinformacija, dijalog je pokazao da su decenije nebrige prema situaciji u kojoj Romi žive dovele do velikog razočarenja što se odslikava i u neadekvatnim merama prevencije i imunizacije. Veće poverenje kod Roma za imunizaciju zahteva suštinsku promenu stava države prema romskoj zajednici i merama koje su dovele do mnogo težeg stanja u kome prosečna romska porodica živi u odnosu na prosečnu porodicu Srbije.

 

Poseta Marinkovoj bari

Naš pokret je 26. februara zajedno sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Marijom Obradović i državnim sekretarom Stevanom Gligorinom posetio romsko naselje u Marinkovoj bari u Beogradu.

Ministarka Obradović je prepoznala tešku poziciju i zauzela čvrst stav da ova situacija mora da se promeni i predložila neke od prvih koraka u promeni tog odnosa države prema Romima.

Državni sekretar Stevan Gligorin poručio je da je ovo samo početak inicijative da se zdravlje romske zajednice u Srbiji sačuva, te da će se u narednom periodu ići u obilazak mesta u kojima žive Romi, kako bi se napravio dobar plan za očuvanje života i zdravlja ljudi.

 

ORS zajedno sa romskim doktorima protiv uticaja covid-19 na romsku zajednicu u Srbiji

Svrha internog dijaloga sa zdravstvenim radnicima iz romske populacije je da se ustanove ključni izazovi i da se pripremi set mera koji će biti predložen zdravstvenim institucijama za efikasniju borbu protiv Kovida-19 u romskoj zajednici. Odmah nakon ovog internog dijaloga će uslediti dogovor sa zdravstvenim institucijama kordinisan od strane državnog sekretara Stevana Gligorina iz MDULS sa ciljem da se uspostavi institucionalni mehanizmi za učešće romskih zdravstvenih radnika.

 

ROPSTVO ROMA U RUMUNIJI - NAŠI PRECI SU KLEČALI, MI DANAS STOJIMO!

Skoro pet vekova ropstva u Rumuniji je i dalje istorijski sakrivena i naučno nevažna činjenica.

ORS je 20. februara obeležio 165 godina nakon ukidanja romskog ropstva u Rumuniji.

Naši preci su ceo život bili na kolenima da bi mi danas stajali i zato stojimo uspravno i ponosimo se što smo Romi!

CEO TEKST MOŽETE PROČITATI NA NAŠEM SAJTU!

 

POMOZI NAM DA GRADIMO JAKU ROMSKU ZAJEDNICU I DEMOKRATSKU SRBIJU!

Postani naš član i učestvuj u akcijama onda kada imaš vremena. Popuni elektronski formular koji se nalazi na našim društvenim mrežama, a od nas ćeš dobijati obaveštenja o svim dešavanjima.